T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
AFYONKARAHİSAR / SANDIKLI - Sandıklı Şehit Gökhan Orhan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Elektrik Elektronik Teknolojisi Alanı

 Elektrik-Elektronik Teknolojisi alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.    

Parçalı iletkenler, elektrik dağıtım ve kontrol panoları gibi ürünlerde, kurulu kapasite ve kapasite kullanım oranları sürekli artmaktadır.
Türk elektrik-elektronik sanayi, yakın bir gelecekte Avrupa pazarını da aşarak,kaliteli Türk ürünlerini, başta Amerika olmak üzere tüm dünya pazarlarında tüketicinin hizmetine sunabilecek yetenek, deneyim, girişkenlik ve azme sahiptir. Küresel pazarda lider olabilmek, ancak gelişmiş bir elektrik-elektronik sanayi ile mümkündür.

Alanın Amacı :

Elektrik-Elektronik Teknolojisi alanı altında yer alan mesleklerde, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmek amaçlanmaktadır.

ALANIN ALTINDA YER ALAN MESLEKLER

Bobinajcılık
Büro Makineleri Teknik servisi
Elektrikli Ev Aletleri Teknik Servisi
Elektrik Tesisatları ve Pano Montörlüğü
Elektromekanik Taşıyıcılar
Endüstriyel Bakım Onarım
Görüntü ve Ses Sistemleri
Güvenlik Sistemleri
Haberleşme Sistemleri
Otomasyon Sistemleri
Yüksek Gerilim Sistemleri

ELEKTRİKLİ EV ALETLERİ TEKNİK SERVİS ELEMANI

Tanımı :
Ev ve iş yerlerinde soğutma, ısıtma, pişirme, temizlik, kişisel bakım cihazlarının bakım/onarım ve montajı ile ilgili işleri kendi başına belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.
Görevleri :
Elektrikli ev aletlerinde kullanılan elektrik motorlarının bakım ve onarımını yapmak.
Isıtıcıların bakım ve onarımını yapmak.
Kesiciler ve parçalayıcıların bakım ve onarımını yapmak.
Gazlı ve elektrikli pişiricilerin bakım ve onarımını yapmak.
Temizleyiciler, havalandırıcıların bakım ve onarımını yapmak.
Basit su tesisatı işlemlerini yapmak.
Çamaşır makinelerinin elektrik arızalarının tespit ve tamirini yapmak.
Çamaşır makinelerinin mekanik arızaların tespit ve tamirini yapmak.
Bulaşık makinelerinin elektrik arızalarının tespit ve tamirini yapmak.
Bulaşık makineleri mekanik arızalarının tespit ve tamirini yapmak.
Çamaşır kurutucuların arızalarının tespiti ve tamirini yapmak.
Akıllı ev aletlerinin bakım ve onarımını yapmak.
Soğutma sistemlerinin bakım ve onarımını yapmak.
Uygun klima seçimini yapmak.
Klimaların bakım onarım ve montajını yapmak.

ELEKTRİK TESİSAT VE PANO MONTÖRLÜĞÜ

Tanımı :
Elektrik-elektronik alanında; bina içi ve dışı elektrik tesisatının ve tüm elektrik panolarının kurulumu ile ilgili işleri kendi başına belirli bir süre içerisinde yapma bilgi ve becerisine sahip nitelikli kişidir.
Görevleri :
Elektrik tesisat projelerini çizmek.
Elektrik tesisat borusu ve kanalı döşemek.
Çağırma tesisatlarını yapmak.
Haberleşme ve bildirim tesisatlarını yapmak.
Güvenlik tesisatlarını yapmak.
Çağırma ve bildirim, haberleşme bakım onarımını yapmak.
Dağıtım tabloları montajını yapmak.
İç aydınlatma tesisatlarını yapmak.
Dış aydınlatma tesisatlarını yapmak.
Topraklama ve paratöner tesisini yapmak.
Aydınlatma ve priz tesisatı bakım onarımını yapmak.
Kuvvet tesisatını döşemek.
Kuvvet tesisat bağlantılarını yapmak.
Kuvvet tesis iç ve dış aydınlatmasını yapmak.
Pano montaj hazırlığı ve malzeme montajı yapmak.
Bara işlemek.
Kuvvet tesis bakım onarımını yapmak.
Teçhizata etiketleme/kodlama yapmak.
Kablo montajı yapmak.
Pano testini yapmak.
Tesiste/Sahada Pano montajı yapmak.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Elektrikli ev aletleri arıza bakım onarım elemanları; çalışmalarını evlerde ve bakım onarım atölyelerinde yürütürler. Sürekli hareketlilik ve değişik iş ortamlarında çalışma gerektiren bir meslektir.
Elektrik tesisatları ve pano montörleri; inşaatlarda, elektrik santrallerinde, şantiyelerde, ev ve iş yerlerinde çalışırlar. Çalışma ortamı tesisatın kurulduğu yere göre değişmekle beraber genellikle kapalı ortamlarda görev yaparlar. Elektrik dağıtım sistemlerinde çalışırken değişik hava koşullarında, yüksek yerlere tırmanarak zor şartlarda çalışmaları gerekebilir. Görevlerini yaparken dikkatsiz davranmaları önemli kazalara yol açabilir. İşin gerektirdiği güvenlik önlemleri (kask, emniyet kemeri, çizme, eldiven, tulum v.s) altında çalışmak zorundadırlar. Elektrik tesisatları ve pano montörlerinin çalışma ortamı; elektromekanik taşıyıcılar bakım onarım elemanı; genellikle çok katlı binalarda, kapalı mekânlarda bu sistemleri üreten iş yerlerinde ve inşaatlarda çalışırlar. Çalışma ortamı asansör, yürüyen merdiven/yol ve vinç montajında, iskele üzerinde, asansör boşluğunda güç pozisyonlarda çalışırlar. İşin gerektirdiği güvenlik önlemleri (kask, emniyet kemeri, eldiven, çizme, tulum vs.) altında, gerektiğinde kaynakçılarla koordineli çalışırlar.
Elektromekanik taşıyıcılar ve çalışma ortamları; endüstriyel bakım-onarım elemanları; İstihdam edildikleri işletmenin çalışma sahasına (kâğıt, gıda, tekstil, otomotiv, tıp vb.) ve işletme içerisindeki makine parkının durumuna göre, açık veya kapalı alanlarda gerekirse dar mekânlarda iş önlüğü, baret eldiven v.b kullanarak çalışırlar.

İŞ BULMA İMKÂNLARI

Elektrikli ev aletleri teknik servis elemanı; Elektrikli ev aletlerinin yetkili servislerinde, elektrikli ev aletleri üreten işletmelerde ve kendi iş yerinde çalışabilir. Elektrikli ev aletleri bakım ve tamircisi görevini atölyede, evlerde ve elektronik alet kullanılan mekânlarda yürütür. Bu nedenle, bulunduğu kent veya kazalarda devamlı hareket halindedir. İşin değişik mekânlarda yapılması hareketlilikten ve değişiklikten hoşlanan kimselere ilginç gelebilir. Çalışma hafta içi normal çalışma saatleri içinde yürütülür. Kişi birinci derecede aletlerle ilgilidir. Ancak, evlerde alet ve makine sahipleri ile, bağlı olduğufirmada diğer çalışanlarla etkileşim halindedir.
Elektrikli ev aletlerinin bakım onarımı çoğunlukla arızalı parçaların değiştirilmesi şeklinde yapılmaktadır. Ancak, özellikle ithal ürünlerde, zaman zaman yedek parça teminindeki zorluklar ve parçanın yenisi ile değiştirilmesinin yüksek maliyetli olması nedeniyle onarım yoluna da gidilmektedir. Bu meslekte, arıza tespiti ve arızanın giderilmesi yanında müşteri ilişkileri de giderek daha fazla önem kazanmaktadır.
Elektrik tesisatçılığı ve pano montörlüğü; Elektrik tesisatları ve pano montörlerinin iş bulma olanakları oldukça geniştir. Özel sektöre ait işletmelerde çalışma olanakları bulabildiği gibi küçük ölçekli işletmelerde de çalışabilir. Kanunlarda belirlenen şartları yerine getirmeleri durumunda, kendi işyerlerini açabilmektedirler İstihdam durumu, inşaat sektörüne bağlı olarak değişebilmektedir. Pano montörü olarak çalışan kişiler tesisat işlemlerinin, atölye, sistem ya da makinenin çalıştırılması ile ilgili yüzü ile ilgilenirler. Temel işlemler, mekanik montaj, bara işleme, kablo montajı ve pano testi gibi alanlarda ihtisaslaşma görülebilmektedir. Bu alanda çoğunlukla küçük ölçekli işletmelerin faaliyet gösterdikleri gözlenmektedir.

 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 22.11.2012 - Güncelleme: 04.03.2020 21:41 - Görüntülenme: 937
  Beğen | 0  kişi beğendi